Aromatyczna, pyszna zupa curry z piersiami z kurczaka...Niezapomniany smak.
Składniki:
Marynata:
·
2 łyżeczki przyprawy curry
·
2 łyżeczki żółtej pasty curry
·
1 łyżeczka kurkumy
·
1 papryczka chili
·
sól
·
1 łyżeczka trawy cytrynowej
·
pieprz ziarnisty kolorowy
Składniki na zupę:
·
500 g piersi z kurczaka
·
1 cebula
·
2 ząbki czosnku
·
1 czerwona papryka
·
1 marchewka
·
2 litry bulionu warzywnego
·
1 łyżeczka kminu rzymskiego
·
2 łyżeczki pasty curry
·
2 łyżeczki przyprawy curry
·
½ łyżeczki pieprzu cayenne
·
sól
·
400 ml mleczka kokosowego
·
2 torebki ryżu
Wykonanie:
Piersi
z kurczaka pokroić w drobną kostkę, zalać przygotowaną marynatą, odstawić do
lodówki na minimum godzinę.
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać
pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę. Przełożyć do gotującego się bulionu.
Kurczaka podsmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy warzywa. Przełożyć do
garnka z warzywami. Przyprawić, gotować do miękkości mięsa i warzyw. Jeżeli
trzeba dosolić. Pod koniec gotowania wlać mleko kokosowe, gotować około 10
minut.
Między czasie ugotować ryż według instrukcji na
opakowaniu, dodając 1 łyżeczkę kurkumy. Po ugotowaniu dodać do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz