Humus |
Najlepsza pasta do pieczywa jaką jadłem
Składniki:
- ciecierzyca w słoiku lub puszce
- pomidory suszone w słoiku
- 2 cebule
- zioła prowansalskie
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- sól
- czarne oliwki*
Wykonanie:
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Przełożyć do miski, aby
ostygła. Ciecierzycę odsączyć, przełożyć do miski z cebulą, dodać pokrojone
suszone pomidory. Dodać przyprawy według uznania (ja lubię lekko pikantnie).
Zblendować wszystko na gładką masę. Humus powinien mieć konsystencję pasty do
smarowania chleba.
*Ja
dodaję oliwki. Tak naprawdę można do humusu można dodać wszystko co nie jest
mięsne, nawet czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz