środa, 10 lutego 2021

Humus

 

humus, pasata na kanapki
Humus

Najlepsza pasta do pieczywa jaką jadłem

Składniki:

  • ciecierzyca w słoiku lub puszce
  • pomidory suszone w słoiku
  • 2 cebule
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • sól
  • czarne oliwki*

Wykonanie:

            Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Przełożyć do miski, aby ostygła. Ciecierzycę odsączyć, przełożyć do miski z cebulą, dodać pokrojone suszone pomidory. Dodać przyprawy według uznania (ja lubię lekko pikantnie). Zblendować wszystko na gładką masę. Humus powinien mieć konsystencję pasty do smarowania chleba.

            *Ja dodaję oliwki. Tak naprawdę można do humusu można dodać wszystko co nie jest mięsne, nawet czekoladę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz