Faworki czy chrust, jak zwał tak zwał, najważniejsze, że orgazm kulinarny gwarantowany :)
Składniki:
·
300 g mąki
·
4 żółtka
·
20 g masła
·
40 g cukru pudru
·
5 łyżek śmietany
·
1 łyżka spirytusu
·
szczypta soli
·
smalec lub olej do smażenia
·
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie
składniki przełożyć do miski, wyrobić ciasto. Gotowe cisto przełożyć na blat,
rozwałkować je na gruby placek, złożyć na pół i znów rozwałkować. Czynność tą
powtarzać kilkanaście raz. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone. Wyrobione
ciasto podzielić na 3 – 4 części, każdą cześć rozwałkować jak najcieniej. Ciasto
pokroić nożem na romby o szerokości mniej więcej 2,5 centymetry szerokości i
około 10 centymetrów długości. Pośrodku każdego kawałka zrobić niewielkie nacięcie,
złapać za jeden koniec i przewinąć przez środek.
Przygotowane
faworki, przykryć ściereczką, aby nie wyschły i przygotować tak pozostałe
kawałki ciasta.
Faworki
smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Upieczone faworki
wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby odsączył się nadmiaru
tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz