poniedziałek, 15 lutego 2021

Faworki (chrust)

 Faworki czy chrust, jak zwał tak zwał, najważniejsze, że orgazm kulinarny gwarantowany :)


Składniki:

·         300 g mąki

·         4 żółtka

·         20 g masła

·         40 g cukru pudru

·         5 łyżek śmietany

·         1 łyżka spirytusu

·         szczypta soli

·         smalec lub olej do smażenia

·         cukier puder do posypania

Wykonanie:

            Wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić ciasto. Gotowe cisto przełożyć na blat, rozwałkować je na gruby placek, złożyć na pół i znów rozwałkować. Czynność tą powtarzać kilkanaście raz. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone. Wyrobione ciasto podzielić na 3 – 4 części, każdą cześć rozwałkować jak najcieniej. Ciasto pokroić nożem na romby o szerokości mniej więcej 2,5 centymetry szerokości i około 10 centymetrów długości. Pośrodku każdego kawałka zrobić niewielkie nacięcie, złapać za jeden koniec i przewinąć przez środek.

            Przygotowane faworki, przykryć ściereczką, aby nie wyschły i przygotować tak pozostałe kawałki ciasta.

            Faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Upieczone faworki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby odsączył się nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz