Przepis pochodzi z oryginalnej książki greckiej. Najważniejsza informacja w sałatce greckiej nie ma sałaty :)
Składniki:
- 4 pomidory
- 1 ogórek
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 czerwona papryka
- 150 gram typu feta
- 1 słoiczek czarnych oliwek lub oliwek kalamata
- 1 mały słoiczek kaparów
- oliwa z oliwek
- oregano
- pieprz i ewentualnie sól do smaku
Wykonanie:
Pomidory
i paprykę umyć i pokroić w kostkę. Ogórka i cebulę obrać, ogórka pokroić w
kostkę, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać w misce. Dodać pokrojony
ser typu feta, odsączone z zalewy oliwki i kapary. Posypać obficie oregano
(może być suszone lub świeże). Popieprzyć i posolić do smaku (ostrożnie z solą
– ser jest już słony) można nie dodawać soli, zależy od tego kto jaki smak
lubi). Polać oliwą z oliwek, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz