Przeglądając książki kucharskie czy czasopisma z przepisami widzimy różne miary. Najciekawiej jest wtedy, gdy podane są gramy czy dekagramy jakiegoś produktu a nie ma wagi w kuchni. Prawdą jest, że często przepis to tylko sugestia i dodajemy składników na oko (sam tak często robię), wszak są przepisy, gdzie powinnyśmy się ich trzymać, np. wiele ciast. Poniżej podaję przeliczenia najczęściej używanych produktów w kuchni w przeliczeniu na gramy (wartości zbliżone):
- 1 szklanka śmietany = 250 g
- 1 szklanka mąki pszennej = 120 – 160 g
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej = 200 g
- 1 szklanka cukru kryształu = 160 – 180 g
- 1 szklanka cukru pudru = 120 – 160 g
- 1 szklaka ryżu = 160 – 200 g
- 1 szklanka grochu łuskanego = 230 g
- 1 płaska łyżka masła = 25 g
- 1 łyżeczka soli = 10 g
Myślę, że te informacje
się przydadzą. A tak na marginesie waga czy miarka w kuchni czasami się
przydaje a nie jest to duży wydatek więc zachęcam do zaopatrzenia się w te
przyrządy.
A jeżeli chodzi o przyprawy najlepszą miarką jest nasz własny smak. Próbujmy potrawy w trakcie gotowania i doprawiajmy według własnego uznania i pamiętajmy lepiej jest czasem dodać mniej soli i podać solniczkę na stół niż przesolić.
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz