środa, 24 lutego 2021

Youvarlakia

 Pulpety na sposób grecki, z pysznym sosem avgolemono


Składniki:

·         500 g mięsa mielonego

·         szklanka ryżu

·         1 jajko

·         1 cebula

·         1 pęczek natki pietruszki

·         sól, pieprz

·         sos avgolemono

·         1,5 litra bulionu warzywnego

·         oliwa z oliwek

Wykonanie:

            Przygotować bulion warzywny (ja dodaję do niego łyżkę mięty, danie jest bardziej orzeźwiające). Po ugotowaniu bulionu wyjąć z niego warzywa.

            Cebulę pokroić na drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać, wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, wyrobić wraz z dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Z masy mięsnej wyrabiać pulpety o średnicy około 3 centymetrów. Wyrobione pulpety wkładać do wrzącego bulionu. Gotować około 30 minut, po tym czasie zdjąć garnek z ognia, wlać do pulpetów sos avgolemono.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz