sobota, 13 lutego 2021

Co ty wiesz o buraku?

 


Jedno z najbardziej nierodzeniach warzyw w naszej kuchni to burak. Zawiera witaminy: C. B1, PP, poza tym bogaty jest w żelazo, potas, wapń i magnez. Do związków bioaktywnych buraka należą: karoten, betanina (ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe, wspiera nasz układ odpornościowy oraz florę jelitową), kwas foliowy. Korzeń buraka w 100 gramach zawiera niecałe 30 kalorii.

Jakie są właściwości buraka, oprócz wymienionych powyżej?

  • wpływają na układ krwionośny, 
  • zapobiegają anemii
  • pobudzają apetyt
  • odkwaszają organizm
  • wspierają układ nerwowy
  • usprawniają pracę wątroby oraz przewodów żółciowych.

Wykorzystanie buraków w kuchni:

  • oczywiście najpopularniejsze w kuchni polskiej są barszcz i ćwikła 
  • świetnie nadaje się do surówek
  • sok z buraków (jedne z najlepszych antybiotyków naturalnych jakich możemy pozyskać z natury, chroni też naszą wątrobę, polecany też jest kobitą planujących ciążę, ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego)
  • buraki też można kisić, zakwas z czerwonych buraków to podstawa dobrego barszczu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz