Jedno z najbardziej nierodzeniach warzyw w naszej kuchni to burak. Zawiera witaminy: C. B1, PP, poza tym bogaty jest w żelazo, potas, wapń i magnez. Do związków bioaktywnych buraka należą: karoten, betanina (ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe, wspiera nasz układ odpornościowy oraz florę jelitową), kwas foliowy. Korzeń buraka w 100 gramach zawiera niecałe 30 kalorii.
Jakie są właściwości buraka, oprócz wymienionych powyżej?
- wpływają na układ krwionośny,
- zapobiegają anemii
- pobudzają apetyt
- odkwaszają organizm
- wspierają układ nerwowy
- usprawniają pracę wątroby oraz przewodów żółciowych.
Wykorzystanie buraków w kuchni:
- oczywiście najpopularniejsze w kuchni polskiej są barszcz i ćwikła
- świetnie nadaje się do surówek
- sok z buraków (jedne z najlepszych antybiotyków naturalnych jakich możemy pozyskać z natury, chroni też naszą wątrobę, polecany też jest kobitą planujących ciążę, ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego)
- buraki też można kisić, zakwas z czerwonych buraków to podstawa dobrego barszczu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz