Przeglądając Internet w poszukiwaniu soku z buraków wyskakują przepisy, gdzie konieczne jest użycie wyciskarki do soków lub sokowirówki. Masakra. Nie każdy posiada takiego urządzenia w domu. W poszukiwaniu przepisu na sok z buraka bez sokowirówki napotkałem na taki przepis, którym chciałbym się z Wami podzielić. Przepis wypróbowany, prosty i łatwy do zrobienia sok, do którego potrzebny jest jedynie duży słoik i niżej wymienione składniki.
Składniki:
·
2 – 3 średniej wielkości buraki
·
2 marchewki
·
2 pietruszki
·
1 główka czosnku
·
1 łyżeczka soli
·
1 łyżeczka cukru
·
2 – 3 liście laurowe
·
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego kolorowego
lub zwykłego (zależy co masz w kuchni)
· ciepła przegotowana woda
Wykonanie:
Warzywa
obrać, umyć, pokroić w plasterki, umieścić w słoiku. Między warzywami ułożyć
obrane ząbki czosnku i przyprawy. Zalać wszystko ciepłą przegotowaną wodą, tak
aby warzywa były zalane w całości.
Słoik przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym, zabezpieczyć gumką
recepturką. Odstawić w ciepłe miejsce na 4 – 5 dni. Codziennie przemieszać
drewnianą łyżką.
Po tym czasie przecedzić przez sito, przelać do butelek, przechowywać w
lodówce.
Pić codziennie po pół szklanki, w okresie przeziębienia albo osłabienia
organizmu po jednej szklance dwa razy dziennie.
Właściwości zdrowotne soku z buraków:
·
obniża ciśnienie krwi
·
może mieć wpływ na opóźnienie lub
zapobieganie demencji
·
wspomaga w odchudzaniu, dzięki małej
wartości kalorycznej (około 34 kcal/100g)
·
obniża poziom cholesterolu we krwi
·
przyspiesza gojenie się ran
·
bierze udział w tworzeniu kolagenu, który
warunkuje jędrność skóry
·
zapobiega anemii
·
chroni wątrobę przed działaniem toksyn
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz