Najlepszy żurek jest zrobiony na własnym zakwasie. Oczywiście można użyć też takiego kupnego, jednak tutaj dokładnie należy przeczytać etykietę, aby nie kupować produktu "żuropodobnego"... w końcu jedzenie ma być orgazmiczne.
Składniki:
·
1 kg białej kiełbasy
·
włoszczyzna
·
cebula
·
3 – 4 ząbki czosnku
·
2 szklanki zakwasu na żur
·
½ szklanki śmietany 18%
·
3 liście laurowe
·
majeranek
·
sól
·
kilka ziaren kolorowego pieprzu
·
kilka ziaren ziela angielskiego
·
2 łyżki chrzanu (może być mniej lub więcej
według uznania)
·
olej
Wykonanie:
W
garnku zagotować 2 litry wody wraz z pieprzem, zielem angielskim i liśćmi
laurowymi. Do wrzątku włożyć kiełbasę, gotować około 20 – 25 minut. Między
czasie włoszczyznę obrać, umyć.
Po około 20 minutach wyjąć
kiełbasę z wady, włożyć włoszczyznę, gotować do miękkości. Cebulę obrać,
pokroić w kostkę, czosnek poszatkować, przesmażyć razem na oleju. Kiedy
włoszczyzna będzie już miękka, wyjąć ją z garnka, dodać przesmażoną cebulę i
czosnek. Dodać zakwas na żurek, pogotować chwilę. Dodać świeży starty chrzan
(lub ze słoiczka) i majeranek. Pogotować z pięć, dziesięć minut. Na koniec
dodać roztrzepaną śmietanę.
Kiełbasę
pokroić i dodać do zupy. Podawać z jakiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz