czwartek, 11 lutego 2021

Żurek

 Najlepszy żurek jest zrobiony na własnym zakwasie. Oczywiście można użyć też takiego kupnego, jednak tutaj dokładnie należy przeczytać etykietę, aby nie kupować produktu "żuropodobnego"... w końcu jedzenie ma być orgazmiczne.

Składniki:


·         1 kg białej kiełbasy

·         włoszczyzna

·         cebula

·         3 – 4 ząbki czosnku

·         2 szklanki zakwasu na żur

·         ½ szklanki śmietany 18%

·         3 liście laurowe

·         majeranek

·         sól

·         kilka ziaren kolorowego pieprzu

·         kilka ziaren ziela angielskiego

·         2 łyżki chrzanu (może być mniej lub więcej według uznania)

·         olej

Wykonanie:

            W garnku zagotować 2 litry wody wraz z pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do wrzątku włożyć kiełbasę, gotować około 20 – 25 minut. Między czasie włoszczyznę obrać, umyć.
            Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę z wady, włożyć włoszczyznę, gotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek poszatkować, przesmażyć razem na oleju. Kiedy włoszczyzna będzie już miękka, wyjąć ją z garnka, dodać przesmażoną cebulę i czosnek. Dodać zakwas na żurek, pogotować chwilę. Dodać świeży starty chrzan (lub ze słoiczka) i majeranek. Pogotować z pięć, dziesięć minut. Na koniec dodać roztrzepaną śmietanę.

            Kiełbasę pokroić i dodać do zupy. Podawać z jakiem ugotowanym na twardo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz